HemArtiklarQuiet hiring
Quiet hiring

Quiet hiring

Begreppet quiet hiring är en av de viktigaste trenderna 2023 enligt analysföretaget Gartner. Här förklarar karriärcoach Nina Jansdotter vad det handlar om och vad du som är anställd kan ha för fördelar av trenden.

I och med att många företag har fått anställningsstopp men ändå behöver leverera resultat till sina kunder har många chefer blivit bättre på att hitta personer internt till de tjänster de behöver fylla. Det behöver helt enkelt hålla till godo med de som redan är anställda i företaget när de inte kan ta in externa resurser.

Detta innebär att du som redan har ett jobb på det företaget eller i den organisationen kan få chans att få tillträda ett jobb som du säkerligen inte hade haft möjlighet att komma till tals på i konkurrens med externa kandidater. Du har inte rätt utbildning, erfarenhet etcetera, men du kanske har viljan att lära dig och bra egenskaper egentligen. Nu ökar dina möjligheter att göra de karriärkliv du har drömt om.

Kliv fram

Som alltid är det en fördel om du är proaktiv och inte väntar på att chefen ska vilja ta ett samtal och diskutera dina eventuella nya möjligheter i organisationen. Föreslå du själv ett möte för att diskutera karriäröppningar för dig. Visa framfötterna. Tala om att du har mer kapacitet än det jobbet du har idag. Har du en konkret tjänst i sikte, säga det och sälj in varför du skulle vara rätt för den tjänsten. Även om det är långt ifrån där du är i dag och du inte har erfarenheterna som krävs – på pappret.

Det kan vara omvänt också. Att du får förslag på ett jobb som du tänker inte alls passar dig. Det kan ändå vara bra att du är en lagspelare som ställer upp när det behövs. Det kan också ge dig nyttiga lärdomar även om det inte blev helt rätt. Då vet du mer om dig själv och vad du ska satsa på framöver i din karriär och vilken typ av tjänster som du ska undvika. Självklart ska du ändå kunna få säga nej och sätta gränser för hur flexibel du behöver vara också och inte bara göra sådant som passar chefen bäst. Det ska kännas win-win och båda ska vara hyffsat nöjda även i lågkonjunktur och kristider. Att ha en bra och öppen dialog är bäst.

Kloka rådAllmänt
Nina Jansdotter

Karriärcoach och beteendevetare

Nina Jansdotter

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

PedagogJobb.se - Sveriges ledande jobbsajt inom Pedagogik sedan 2004. Utforska lediga jobb inom pedagogik  från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

PedagogJobb.se - en del av KarriärGuiden.se Gruppen.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@pedagogjobb.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Pedagogjobb All Right Reserved