pedagogjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Pedagogjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Nya karriärvägar och titlar ska höja läraryrkets status

Lärarnas Riksförbund vill införa karriärvägar med nya titlar för lärare.  Tydligare karriärvägar och reella karriärmöjligheter med olika lönenivåer ska förhoppningsvis locka fler högpresterande studenter till lärarutbildningarna. Varje nytt karriärsteg ska ge ett rejält lönepåslag, enligt förslaget.

Titlarna ska regleras i skollagen och tilldelas av Skolverket, enligt förslaget som presenteras på Svenska Dagbladets debattsida. Lärarförbundet anser att lönen för en förste lärare ligga 25 procent högre än för en legitimerad lärare, och lönen för en lektor 50 procent över. Förslaget innehåller en garantilön, som föreslås ligga minst 10 000 kr högre än dagens ingångslöner. Utbildningens längd ska också påverka lönen.

Nyexaminerade lärare som inte har legitimation bör under introduktionsåret tjäna 90 procent av en legitimerad lärares lön. En person som saknar lärarexamen, obehörig, men ändå arbetar med undervisning i skolan ska maximalt kunna tjäna 70 procent av en legitimerad lärares lön, enligt förslaget.

Lärarförbundet föreslår också att förste lärare, som har ett särskilt ämnesansvar, handleder lärarstudenter och ansvarar för introduktionsåret för nyexaminerade lärare, bör ha  en lön som är 25 procent högre än lönen för en legitimerad lärare. En lektor, som har avlagt doktorsexamen i ett ämne och har särskilt ansvar för att aktuell forskning kommer skolan till del,  bör ha en lön som är 50 procent högre än den som legitimerade lärare får. Lärarförbundets förslag är nyskapande och kommer förmodligen att mötas av en hel del kritik.