pedagogjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Pedagogjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Fel arbetsuppgifter och dåligt betalt leder till avhopp bland lärare

Många behöriga lärare lämnar idag yrket för att arbeta med något annat. Anledningarna till vad som får lärare att hoppa av har främst två orsaker; många uppgifter som ligger långt ifrån undervisningen och den låga lönen. Det visar en undersökning Lärarpanelen har genomfört.

16 procent av Sveriges behöriga lärare har lämnat läraryrket och arbetar idag med något helt annat enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

Vad skulle få dig att lämna ditt läraryrke om du övervägde att sluta?

Lärarpanelen ställde frågan till sina paneldeltagare för att få reda på vilka anledningar de tror är de främsta till att lärare hoppar av. Frågan som ställdes var rent hypotetisk och handlade inte om huruvida lärarna faktiskt önskar sluta som lärare, utan vad som i så fall skulle vara anledningen. Många lärare planerar inte att lämna sitt arbete, men ställer sig kritiska till sin dagliga arbetssituation.

Att inte kunna utöva ditt yrke på det sätt som du vill utan istället belastas med övriga arbetsuppgifter, en låg individuell lön för just din prestation, och dessutom en för hög total arbetsbelastning. Det är vad Lärarpanelen anger som orsak till, om de skulle överväga, att lämna sitt yrke som lärare.

Fördelning av svaren

  • 27 %, nästan en tredjedel av lärarna, anser att den främsta anledningen till missnöje är alla de arbetsuppgifter som ligger långt ifrån undervisningen.
  • Nästan lika många, 26 %, anger att de individuella lönerna är för låga och därmed en avgörande faktor som gör att många söker sig till andra yrken.
  • En femtedel, 21 %, anser att det är den höga arbetsbelastningen som skulle få just dem att gå vidare i livet.