pedagogjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Pedagogjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Färre elever söker sig till friskolor

Statistik från Skolverket tyder på att ett minskande antal elever söker sig till friskolorna. Antalet nya friskoleelever minskar nämligen.  Det rör sig om ett trendbrott eftersom antalet friskoleelever har ökat stadigt sedan 1995.

Trendbrottet visar att fler gymnasieelever väljer de kommunala skolorna i första hand. Minskningen är inte så stor, bara en procentenhet, men den kan öka framöver. I höst släpper Skolverket en rapport där de närmare undersöker drivkrafterna bakom ungdomars gymnasieval, där kan man troligen få fler förklaringar till varför fler ungdomar väljer kommunala skolor.

Ytterligare en trend är ett minskat intresse för gymnasieskolans yrkesprogram. 65 procent av flickorna som började gymnasiet 2012 går ett studieförberedande program, vilket tyder på en minskning för de yrkesförberedande programmen. För fem år sedan valde 51 procent ett studieförberedande program. Elevkullarna var det här läsåret mindre än någonsin. Antalet elever som började gymnasiet minskade med 17500 personer.