pedagogjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Pedagogjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Skellefteå Kraft

Vad säger våra medarbetare?

Marlene Munter

Energisamordnare

Henrik Renberg

Projekt- och utredningsingenjör

Att vilja påverka samhället är en sak. Att kunna göra det är en annan. På Skellefteå Kraft finns förutsättningarna och resurserna för båda delarna, en viktig anledning till att Marlene Munter trivs och hela tiden fortsätter att utvecklas inom företaget.

Vad lockade dig till Skellefteå Kraft?
– Jag läste maskinteknik på Luleå tekniska universitet och jobbade på Vattenfall i sex år innan jag och min man bestämde oss för att flytta tillbaka till Skellefteå. Eftersom jag trivdes så bra inom branschen var det självklart för mig att söka jobb på Skellefteå Kraft. Företaget erbjuder många möjligheter, både om du vill vara med och påverka och om du vill göra en spännande karriär.

Berätta om din roll!
– Jag jobbar som energisamordnare på vår miljöavdelning där mitt uppdrag bland annat är att se över den energi vi använder i vår egen verksamhet. Eftersom vi är miljöcertifierade har vi förbättringsfokus i allt vi gör och ett av våra mål är att energieffektivisera verksamheten med 25 procent till år 2020. Jag jobbar också som konsult där jag hjälper företag att bli energicertifierade, och som projektledare i ett kommunkoncernövergripande energisparprojekt – Kraftkoll. Målet med det projektet är att alla kommunalägda bolag i Skellefteå ska bli mer energieffektiva samt bidra till en hållbar lokal och global utveckling.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter hos er?
– Energibranschen i stort erbjuder oändliga möjligheter och eftersom vi är ett stort företag finns det många karriärvägar att välja mellan. Sedan är det givetvis upp till var och en vad man är intresserad av. Jag tycker att personlig utveckling är viktigt och sökte därför till företagets interna ledarskapsprogram. Jag blev antagen och har nu påbörjat utbildningen, som sträcker sig över ett år. Vi har gurus inom ledarskap, Lars-Eric och Elene Uneståhl som kursledare, så det är en stor förmån att få vara med på detta. Jag har redan lärt mig otroligt mycket, förutom kunskapen om vad det innebär att vara en bra ledare har det också varit mycket lärorikt på det personliga planet.

Vad är ni riktigt bra på i er organisation?
– Jag vill lyfta fram att företaget tar så väl hand om sina medarbetare och verkligen satsar på oss. Vi har en sund företagskultur och erbjuds bra friskvård, träningspass under lunchen och massage på arbetstid. Det gör också att vi har en låg sjukfrånvaro och friska medarbetare som trivs med att jobba här. Det syns inte minst i vårt medarbetarindex som visar mycket bra siffror.

Vad gör Skellefteå Kraft till en spännande arbetsgivare?
– Att vi är drivande för en bättre och mer hållbar framtid. Vi både vill och kan påverka. Sedan är elbranschen i sig väldigt spännande eftersom den berör alla, det märks inte minst nu när det är valår. Klimat och miljö är några av de viktigaste frågorna för framtiden, därför känns det både spännande och meningsfullt att jobba på Skellefteå Kraft och att få vara med och påverka utvecklingen i rätt riktning!

Henrik Renberg pendlar till Kina för att se till att Skellefteå Krafts vindkraftverk uppfyller ställda krav.

15 mil väster om Shanghai tillverkar Skellefteå Krafts underleverantör vindkraftverken som ska förse Sverige med ännu mer förnybar el. Mitt i projektet står maskiningenjören Henrik Renberg – det är hans jobb att se till att kraftverken är anpassade för nordens kalla klimat – och uppfyller de svenska regler och standarder som finns. Det är en utmaning han inte ens kunnat drömma om när han började på företaget för drygt ett år sedan.

– Nej, det hade jag verkligen inte anat. Det är så oerhört spännande och mycket mer än bara ett ”vanligt” projekt. Här får jag hantera kulturskillnader och tekniska utmaningar sida vid sida, och det är ju en chans man verkligen inte vill missa.

Snö och is påverkar driften i vindkraftverken, och efter att ha jobbat med drift och underhåll i Norrland sitter Henrik på helt rätt kompetens.

– Vi hjälper den kinesiska tillverkaren att förstå skillnaderna och vilka förutsättningar som väntar i det nordiska klimatet. De har mest tillverkat vindkraftturbiner för varmare klimat tidigare och är tacksamma för vår hjälp. Som tekniskt stöd till de anläggningsansvariga på våra svenska vindkraftparker har jag lärt mig vad som krävs i det kalla klimatet.

Hemma i Sverige delar Henrik sin tid mellan kontoret och Skellefteå Krafts vindkraftsanläggningar.

– Mitt jobb handlar om att utreda problem som uppstår i vindkraftverken och att löpande följa driften av turbinerna samt att göra besiktningar och kontroller.
Allt börjar med vinden som blåser – sedan är det vårt jobb att få ut så mycket förnybar el som möjligt ur den vinden.

Det första året på Skellefteå Kraft har varit en stor och spännande utmaning för Henrik. Och utmaningarna ser inte ut att sina.

– För mig är det väldigt viktigt att hela tiden känna att jag lär mig mer och utvecklas. På Skellefteå Kraft har man verkligen insett att det är så man får medarbetarna att trivas. ”Jag har ett uppdrag som vore spännande för dig” är ord jag ofta hör från min chef. Det är en av många anledningar till att de allra flesta som jobbar här trivs så bra.